Innovations agro écologiques en Martinique : freins et leviers organisationnels techniques et économiques - Agropolis Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Innovations Agronomiques Année : 2009

Agro-ecological innovations in Martinique: organisational, institutional, technical and economic disincentives and levers

Innovations agro écologiques en Martinique : freins et leviers organisationnels techniques et économiques

Résumé

In Martinique, the environmental and food crisis, linked in particular to pollution by chlordecone, has led to a local demand for agro-ecological products. The aim of this study was to analyse: (i) institutional and organisational frameworks that determine the emergence and development conditions of these agricultural systems, and (ii) the technical and economical disincentives found on farms, in order to reveal the limiting factors and main levers. First and foremost, results showed that the “organic” sector is divided into two distinct groups of producers in terms of their certification process and of their integration into institutional systems. However, in both cases, an important disincentive is the absence of the control of indicators concerning the economic and financial assessment conditions of organic products. In addition, the technico–economic and agronomic analysis of farms revealed three major disincentives: (i) the absence of local references and technical support; (ii) weakness and dispersion in terms of supply and of access to specific inputs, and; (iii) low labour productivity. A coordinated effort involving local government agencies, producer organisations and technical and research institutions is necessary.
Les résultats montrent tout d'abord que la filière de produits dits « biologiques » se structure en deux organisations de producteurs qui se différencient, tant par le mode de certification choisie que par leur niveaux d'insertion dans les dispositifs institutionnels conventionnels. Dans les deux cas néanmoins, un frein important est l'absence de maîtrise d'indicateurs sur les conditions d'évaluation économique et financière des produits biologiques. Par ailleurs, trois freins majeurs sont mis en évidence par l'analyse technico-économique et agronomique des exploitations (i) l'absence de référentiels et d'appui technique adaptés aux conditions locales, (ii) la faiblesse et la dispersion concernant l'approvisionnement et l'accès aux intrants adaptés et enfin (iii) la faible productivité du travail. Une action collective de coordination impliquant les collectivités locales, les organisations de producteurs, les organismes techniques et la recherche est nécessaire.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)
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Dates et versions

hal-00408077 , version 1 (28-07-2009)

Licence

Paternité - Pas d'utilisation commerciale - Pas de modification

Identifiants

  • HAL Id : hal-00408077 , version 1

Citer

Paula Fernandes, Ludovic Temple, J. Crance, S. Minatchi, Roselyne Tâche. Innovations agro écologiques en Martinique : freins et leviers organisationnels techniques et économiques. Innovations Agronomiques, 2009, 4, pp.457-466. ⟨hal-00408077⟩
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